Château du Moulin-à-Vent
Frankrig
Det imponerende Château du Moulin à Vent befinder sig på det højeste punkt i hjertet af appellationen Moulin à Vent. Præcis her findes også appellationens absolut bedste terroirs, foruden vindmøllen, der har lagt navn til området. Slottet råder over 30 hektar vinmarker, der omfatter exceptionelle parceller som Champ de Cour, La Rochelle, Les Vérillats, Les Throrins, La Roche og Les Caves.
Château du Moulin à Vent kan dateres tilbage til 1732, og allerede i det 19. århundrede havde slottet internationalt ry. Slottets daværende ejer, Philiberte Pommier, vandt med sin 1854 årgang titlen som "bedste vin" på verdensustillingen i London i 1962. Slottets vine opnåede dengang priser på niveau med Premier Cru vine fra Côte de Nuits, hvilket vidner om kvaliteten af Moulin à Vents terroirs.
Château du Moulin ejes i dag af Jean-Jacques Parinet, der med udgangspunkt i slottets historie og enestående terroirs søger at fremstille vine i verdensklasse, og det ypperste appellationen formår.
Slottets 30 hektar er fordelt på 91 parceller, der nurses individuelt. Markerne er plantet med en tæthed på 9.000 stokke pr. hektar, hvilket sikrer få drueklaser på vinstok. Hektarudbytterne holdes ultra lave for maksimalt terroir udtryk i vinene. Granit jordende er rige på jernoxid, kobber og mangan, og dermed perfekte til den lokale drue, Gamay. Markerne pløjes og ukrudt fjernes mekanisk, og alt arbejdet sigter på at tvinge vinstokkens rødder så dybt ned i undergrunden som muligt. Druerne høstes pr. håndkraft og lægges i små kasser for at hindre at de knuses, hvilket ville give utilsigtet oxydering.
Ved ankomsten til kældrene håndsorteres alle druer nådesløst. Her afgør vinmager Brice Laffond, alt efter årgangen og druernes kvalitet, hvorvidt alle, eller en del af druene skal afstilkes, eller gæres som hele klaser. Druerne til Château du Moulin à Vent vinene gæres helt traditionelt med pigeage, hvor druerne mekanisk stødes ned i den gærende most, og med en efterfølgende lang maceration på drueskindet for at sikre, farve, stof, terroirpræg og lang lagringsevne. Efter endt gæring lagres de unge vine på fade fra Frankrigs bedste bødkere. Brice Laffond tilpasser fadtype, træsort, toastning og lagringstid individuelt for hver enkelt vin, samt årgangens stil og kvalitet. Fadlagringen er igen individuel for hver enkelt vin, idet målet er at opnå den ideelle balance mellem frugt, struktur og terroirpræg.
Resultatet er exceptionelle, rige og koncentrerede vine, der præcist udtrykker, hvad appellationen Moulin à Vent handler om: Terroir drevne vine med stor lagringsevne, dybde, kompleksitet og kraft, uden at det går ud over finessen og elegancen. Som Allen Meadows udtrykker det i Burghound, så er vinene fra Château du Moulin à Vent i klasse for sig, "..imposing wine and is not even remotely close to the fruity and exuberant Beaujolais of popular image.."